Sultanhisar’ın 3 km kuzeyindeki Nysa, Helenistik Dönem’de MÖ 3. yüzyılda Tekkecikdere akarsuyunun iki tarafına kurulmuş, Anadolu’yu Karia ve İyonya’ya bağlayan ulaşım ve ticaret yolları üzerinde köprü vazifesi görmüş. Akarsuyun iki yakasına kurulması sebebiyle romantik bir manzara sunan bir tür çifte kent Nysa, Türkiye’de ilk arkeopark olarak düzenlenmeye çalışılan antik kenti.

Coğrafyayla uyumlu bir biçimde inşa edilmiş yapılarının çoğu Roma ve Geç Roma Dönemi mimari ve mühendisliğinin örneklerini sergiliyor. Genç erkeklere eğitim verilen gymnasium, kentin politik ve ticari yaşantısının şekillendirildiği gerontikon (yaşlılar meclisi), akarsuyun iki yakasını bir araya getiren 3 köprü ve bir tünel; şehrin ruhunu yansıtan ve dönemin yaşam tarzı hakkında fikir veren, öne çıkan eserler arasında yer alıyor.

Döneminin önemli bir eğitim ve kültür kentidir Nysa öyle ki Geographika’nın yazarı ünlü coğrafyacı Strabon eğitimini burada sürdürmüştür. Hatta MS 2. yüzyıla dayanan kütüphanesi; Efes Celcius Kütüphanesi’nden sonra Anadolu’nun en iyi korunmuş ikinci Antik Çağ kütüphanesi olarak biliniyor.

12.000 kişilik at nalı planlı tiyatrosu, dört yanı çift sıra sütunlarla çevrili agorası, amfi tiyatro olarak da tanımlanan stadyumu, eski çağlarda Akharaka olarak adlandırılan kutsal tapınağı ve Bizans Dönemi'nden kalan şehir surlarının da sayesinde Nysa, her yıl binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor.

Öyküye göre, Lakedaimon’dan gelmiş Athymbrados, Athymbros ve Hydreios adlı üç kardeş kendi isimlerine göre adlandırılan üç kent kurar. Sonradan yetersiz şekilde iskân edildiklerinden bu üç kentte oturanlar tarafından Nysa kurulur. Strabon, Geographika adlı eserinde Nysalıların Athymbros’u gerçek kurucuları olarak kabul ettiklerinden bahseder.

 

  • Yakın Lokasyonlar
Muğla Yamaç Paraşütü
03/x Fotoğraf
Lüfen indirmek istediğiniz çerçeve modelini seçiniz
Çerçeveli Paylaş
Çerçevesiz Paylaş
Buraları da Gez !
Rotanıza bu lokasyonları da ekleyin...
Kayıtlı E-Posta Adresinizi Giriniz