"Bodrum tersanelerinde yüzyıllardır geleneksel yöntemlerle üretilen, Ege ve Akdeniz kıyılarına özgü bir tekne biçimi olan guletle çıkacağınız bir mavi yolculuğa ne dersiniz?
Bodrum, tarihten bugüne denizciliğin önde gelen destinasyonlarındandır. Kariandalı (Gündoğan) kaptan Skylax, tarihçi Heredot’a göre Pers donanmasına uzun yıllar kaptanlık etmiş. Akdeniz ve diğer denizler üzerine tuttuğu notlar kullanılarak “Skylax’ın Sınırları” adı altında dünyada bilinen ilk navigasyon kitabı oluşturulmuş. Büyük İskender bu notlar ışığında yönetmiş donanmasını... Osmanlı Dönemi'nde ise Turgut Reis Bodrum’un Karatoprak köyünde (bugünkü Turgutreis) çobanlıktan Osmanlı donanmasının kaptanlığına kadar yükselmiş.
Bodrum’un, antik çağdan bugüne denizcilikte gösterdiği başarının sırrı gemi yapımındaki ustalıklarında saklı... Bodrum’un ilk sahiplerinden Karialıların tirhandil teknelerine benzer teknelerle başlayan Bodrum’daki tekne inşaatı zaman içinde değişerek bugünün “Bodrum Guleti”ne dönüşmüş. Günümüzde Bodrum guletleri uzun yuvarlak kıç formuyla karakterize edilebilecek geleneksel Akdeniz yelkenlisi olarak tanımlanıyor.
Türkiye’de bu işin tarihçesi Bodrum’dan başlıyor. Zaten donanmanın tersanesi de Bodrum’da bulunuyor. MÖ 4. yüzyılda dönemin en ünlü krallarından Kral Mausolous’tan bu yana Bodrum önemli bir yerel gemi inşa merkezi... Mısır Kralı Ptolemy MÖ 3. yüzyılda savaş gemilerini Bodrum’da yaptırmış. Dünyanın en eski kadın amirali Karia Karaliçesi 1. Artemisia da Bodrum’da yaşamış. Bu da Karia’nın büyük bir donanması olduğunu gösteriyor. Ünlü Uluburun batığının da Bodrum sularında bulunması tekne üretiminin bu coğrafyada yapıldığını kanıtlıyor. İlk olarak yük taşımak amacıyla kullanılan bu tekneler daha sonraları balık ve sünger avcılıklarında kullanılıyor.
Kuşaklar boyu ustaların ellerinde form bulan, dünyaca ünlü guletlerde seyahat etmek sizi ayrıcalıklı hissettirecek..."