Monoton şehir hayatından kurtulup kendinizi doğanın kucağına mı bırakmak istiyorsunuz?
O zaman doğru yerdesiniz. Yeşil ve mavinin buluştuğu, ferah havasıyla bol miktarda oksijenin rahatlatıcı etkisini hissedebileceğiniz yürüyüş rotalarımız, tam da aradığınız ortamı sizlere sunuyor. Attığınız her adımda ruhunuzu özgür bırakıp doğayla bütünleşerek hem Güney Ege’nin güzellikleri hem de benliğinizi keşfedebilirsiniz. Yol boyunca; kuşların cıvıltıları, yemyeşil bitki örtüsü, onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış tarih eserleri sizlere eşlik edecek.
Bir tarafınızda denizin göz alıcı yedi rengi bir tarafınızda sizleri bambaşka bir yolculuğa çıkarak habitat zenginliğiyle unutulmayacak anılara adım atabilirsiniz. İster arkadaşlarınızla ister ailenizle ister tek başınıza çıkacağınız bu büyülü serüvende zihnen kendinizi arınmış hissedebilirsiniz. Ufkunuzu açan bu yolculuklara çıkmadan önce portalımız üzerinden rotanızı oluşturabilirsiniz. Harekete geçmenin şimdi tam zamanı, hadi Güney Ege’ye!
Güney Ege'deki Yürüyüş ve Bisikler Yollarından Bazıları
Uzun mesafe yürüyüş yollarına dahil olan Karia Yolu “Bozburun Yarımadası”, “Datça Yarımadası”, “Gökova Körfezi” ve “İç Karia” ana bölümleri ile “Muğla Çevresi” ek bölümünden oluşur. Bu sayede 800 km’yi aşkın Karia Yolu’nu tatil sürenize göre etaplara bölerek yürüyebilirsiniz. Karia Yolu, çam ağaçları ve deniz ile çevrili İçmeler’den başlar, sürekli farklı güzellikler sunar. Bazen uzun çam ağaçlarının gölgesini bazen Gökova Körfezi’nin aromatik kokusu defne eşliğinde dere yataklarını takip edebilirsiniz. Eğer yürüyüşünüzü yazın yapıyorsanız sıcaktan bunaldığınız yerlerde sadece teknelerin ulaşabildiği turkuaz mavisi tertemiz koylarda yüzebilirsiniz. Etrafa saçılmış antik kalıntılarla dolu engebeli arazide ilerleyen yollarda doğa, tarih ve kültür ile harmanlanıp hayatın sunduğu tüm zenginliklere şahit olabilirsiniz.
Köyceğiz-Ortaca-Dalaman Yürüyüş ve Bisiklet Yolları - The ECO Trails:
Karia ve Likya yollarını birbirine bağlayan yaklaşık 740 kilometre bisiklet ve 470 kilometre yürüyüş rotası... Köyceğiz, Ortaca ve Dalaman'ı doğayla iç içe, eko-turizm anlayışına uygun biçimde keşfetmek isteyenler için ECO Trails işaretli yürüyüş ve bisiklet rotaları sunuyor. ECO Trails'i takip ederken caretta caretta, alageyik, sığla ağacı ve kum zambağı gibi endemik veya nesli tehdit/tehlike altındaki türleri görebilirsiniz. İztuzu Gölü ve Plajı, Köyceğiz Gölü, Sultaniye Kaplıcaları, Dalyan Lagünü ve daha pek çok doğal güzelliği ziyaret edebilirsiniz. Kaunos ve Pisilis antik kentleri gibi medeniyet miraslarını görebilir, tarihte yolculuğa çıkabilirsiniz. Tüm bu doğal ve tarihi zenginliklerden beslenen bölgesel kültürü tanıyabilir; keşkek, mavi yengeç ve tarhana gibi yöresel yemekler yiyebilirsiniz.
Maviler ve yeşiller içerisinde uyuyan “Işık Ülkesi”nin muhteşem manzaralı yollarında zamanda yolculuk yapabilirsiniz. Likya bölgesi, yöresel gelenekleri ve özellikle kendine özgü mezar mimarileri ile Anadolu’nun en ilginç bölgelerinden biri... Bir de buna endemik bitki çeşitliliği ile nefes kesici deniz manzarası eklenince yorgunluk hissetmeden kilometrelerce yürüyebilirsiniz.
“Işık Ülkesi” anlamına gelen Likya’nın ismini kimin verdiği bilinmez ama neden verildiğini Likya Yolu’nu yürüdüğünüz zaman anlayacaksınız. Binlerce yıllık yol, göçerlerin halen kullandığı güzergâh Fethiye Kaya Mezarları'ndan başlar, yerine göre dağların zirvesidir uğrağı, yerine göre kuytu vadiler, ıssız ormanlar, sarp yamaçlar…
Likya coğrafyasının haritası olan “Likya Yol Kılavuz Anıtı”, yerleşim yerlerinin birbirlerine bağlanan güzergâhlarla ve uzaklık ölçüleriyle yazıldığı dünyanın bilinen en eski ve tek karayolları haritasıdır. Fethiye’den başlayarak Antalya’ya kadar uzanan ve tarihte Likya olarak adlandırılan Teke Yarımadası’ndaki patikalardan bir kısmının işaretlenip haritalandırılması ile oluşturulmuş yürüyüş rotası… 1999 yılında Sunday Times tarafından dünyanın en iyi 10 uzun mesafe yürüyüş rotasından biri olarak gösterilen Likya Yolu, Akdeniz – Toros faunasına ait birbirinden ilginç endemik bitki türüne ev sahipliği yapması nedeniyle yürüyüşçülere bir doğa müzesi sunuyor. Binlerce yıl önce Likya Birliği’ni oluşturan site devletlerinin birbiri ile iletişimini sağlayan patikalar, günümüzde yürüyüşçülere tarihin derinliklerinden günümüze uzanan bir zaman tüneli hissiyatını yaşatıyor.
Rota ana güzergâh, kuzey rotası, bisiklet yolu, bağlantı yolları ve bağımsız yollardan oluşuyor. Bodrum Yarımadası'nı farklı bir keşif için, Leleg Yolu'nu takip edebilirsiniz. Yol boyunca Bodrum'a özgü bitki örtüsünü gözlemleyebilir, Bodrum'un farklı koylarının manzarası eşliğinde tepeleri aşabilir, tarihi kale kilise ve yerleşim yeri kalıntılarını görebilirsiniz. Troya Savaşı sonrasında Bodrum Yarımadası'na gelen Leleglerin en önemli yerleşim yerlerinden Pedasa Antik Kenti'ni ziyaret edebilirsiniz. 4000 yıl önce burada yaşayan Lelegler ile aynı patikalarda yürüyebilir ya da bisiklet sürebilirsiniz.
Antik kentleri, berrak suları ve mavi bayraklı plajları ile Kuşadası deniz turizminin tarih ile buluştuğu bir liman... Kuşadası'nı daha yakından tanımak için bisikletle ya da yürüyerek yola çıkabilirsiniz. Tarihi ve kültürel öğelerin ön plana çıktığı keşifler için Kaleiçi ve Pygela etaplarını tercih edebilirsiniz.
Kuşadası doğa ve kültür keşfi içinse Dilek Yarımadası - Büyük Menderes Deltası Milli Parkı ile Kuşadası merkezini birbirine bağlayan 5 etabı takip edebilirsiniz. Değirmendere Efes Su Yolu, Kiraz Yolu, Yayla-Tüllüşah, Kadı Kalesi ve Zeus Yolu etaplarını katederken Kuşadası'nın tarihi ve kültürel dokusuyla, doğal güzellikleriyle, yerel halkıyla, bitki ve hayvan türleriyle tanışmaya hazır olun.
Ege ve Akdeniz'in kesişme noktasındaki Marmaris ormanları, doğal koyları, beş yıldızlısından ev pansiyonlarına hizmet alternatifleriyle yeryüzünde adeta cenneti sunar. Yemyeşil doğasıyla, dantel gibi işlenmiş sahil şeridiyle Marmaris'i daha yakından tanımak için bu güzergahları takip edebilirsiniz: Altınsivri - Karaca, Bayır - Bahçecik – Söğüt, Bencik Koyu - Çubucak Orman Kampı, Bozburun Tavşanbükü, Delikyol - Hydas, Emecik - Kocadağ Datça, Germe Bozburun, Hurmalıbük, Nimara Mağarası - Cennet Adası, Osmaniye – Ayvalıpınar Şelale, Sandras Köyceğiz, Sarnıç - Sivridağ – Akbük, Taşlıca Arap Adası.
Çameli Rotaları, Datça Kültür Rotası ve niceleri… Aydın, Denizli ve Muğla’daki yürüyüş ve bisiklet rotalarının devamını portalımızın “Hazır Rotalar” kısmında bulabilir, rotanızı seçebilir ya da kendi rotanızı oluşturabilirsiniz.